Интересен

Факти за ястреб с червено рамо

Факти за ястреб с червено рамо

Ястребът с червени рамена (Buteo lineatus) е средно голям северноамерикански ястреб. Получава общото си име от рушистите или червеникавокафяви пера на раменете на зрели птици. Непълнолетните са оцветени по различен начин от родителите си и могат да бъдат объркани с непълнолетни ширококрили и червеноопашки ястреби.

Бързи факти: Ястреб с червено рамо

  • Научно наименование: Buteo lineatus
  • Често срещано име: Ястреб с червени рамене
  • Основна група животни: птица
  • Размер: 15-25 инча дълго; 35-50 инча разстояние на крилата
  • Тегло: 1-2 килограма
  • Продължителност на живота: 20 години
  • Диета: Месояден
  • Среда на живот: Източна САЩ и Мексико; Западното крайбрежие на САЩ
  • Население: Повишаване на
  • Състояние на запазване: Най-малко притеснение

Описание

Възрастните ястреби с червени рамена имат кафяви глави, червени "рамене", червеникави гърди и бледи кореми, отбелязани с червени ленти. Червеникавият цвят е по-силно изразен при птиците, живеещи в западната част на техния ареал. Опашките и крилата на ястреба имат тесни бели ленти. Краката им са жълти. Непълнолетните са предимно кафяви, с тъмни ивици срещу грубо коремче и тесни бели ленти на иначе кафява опашка.

Женските са малко по-големи и по-тежки от мъжете. Женските варират от 19 до 24 инча и тежат около 1,5 килограма. Мъжките са с дължина 15 до 23 инча и тежат около 1,2 килограма. Размахът на крилата варира от 35 до 50 инча.

В полет ястребът с червени рамена държи крилете си напред, когато се извисява и ги чаши, докато се плъзга. Ако лети с бързи удари, замесени с плъзгачи.

Непълнолетните са кафяви и кичури с ивици по корема. cuatrok77 снимка / Гети изображения

Местообитание и разпространение

Ястребите с червени рамена живеят както на Източното, така и на Западното крайбрежие на Северна Америка. Източното население живее от южна Канада на юг до Флорида и източно Мексико и на запад до Големите равнини. Част от източното население е мигриращо. Северната част на ареала е гнездещ, докато участъкът от Тексас до Мексико е зимен обхват. На запад видът живее от Орегон до Баджа Калифорния. Западната популация е немигрантска, въпреки че птицата избягва по-високите коти през зимата.

Ястребите са горски грабливи птици. Предпочитаните местообитания включват твърди гори, смесени гори и широколистни блата. Те се срещат и в крайградски места в близост до горите.

Карта на ястреб с червено раме през цялата година (зелен), размножителна (оранжева) и зимуваща гама (син).,. Обхват / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Диета и поведение

Подобно на другите грабливи птици, ястребите с червени рамена са месоядни животни. Те ловуват чрез зрение и звук, търсейки плячка, докато се качват на върха на дървото или електропровода или докато вият. Те поемат плячка до собственото си тегло, включително гризачи, зайци, малки змии, гущери, птици, жаби, насекоми, раци и риби. Понякога те могат да ядат мърша, като елен, убит на пътя. Ястребите с червени рамена могат да кешират храната, която да ядат по-късно.

Размножаване и потомство

Ястребите с червени рамена се размножават в гористи местности, обикновено в близост до вода. Подобно на други ястреби, те са моногамни. Съдът включва скок, обаждане и гмуркане. Дисплеят включва или двойката или само мъжкия и обикновено се случва в средата на деня. Чифтосването се случва между април и юли. Двойката изгражда гнездо от пръчки, което може също да включва мъх, листа и кора. Женската снася три или четири петна от лавандула или кафяви яйца. Инкубацията отнема между 28 и 33 дни. Първата мацка се излюпва до седмица преди финалната. Излюпването тежи 1,2 унции при раждането. Женската носи основната отговорност за инкубацията и заплождането, докато мъжът ловува, но понякога мъжката се грижи за яйцата и пилетата.

Докато младите напускат гнездото на възраст около шест седмици, те зависят от родителите си, докато са на 17 до 19 седмици и могат да останат близо до гнездото до следващия сезон на чифтосване. Ястребите с червени рамена стават полово зрели на възраст 1 или 2 години. Въпреки че ястребът може да доживее 20 години, само половината от пиленцата оцеляват през първата година, а малцина живеят до 10-годишна възраст. Степента на успех на гнездене е само 30%, плюс птиците са изправени пред много хищници на всички етапи от живота.

Състояние на запазване

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) категоризира ястреба с червени рамена като "най-малко притеснение" на нарастващото население. Въпреки че са били обилни преди 1900 г., ястребът и другите грабливи птици са били застрашени до последната част на 20-ти век. Законите за опазване, забраната за ДДТ на пестицидите, отглеждането на гори и забраната за лов помогнаха на ястреб с червени раци да се възстанови.

Заплахи

Обезлесяването значително намали гамата на ястребите с червени рамена. Заплахите на ястреба включват отравяне от инсектициди, замърсяване, дърводобив, сблъсък на превозни средства и аварии на електропровода.

Източници

  • BirdLife International 2016 Buteo lineatus. Червеният списък на застрашените видове IUCN 2016: e.T22695883A93531542. Дой: 10.2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22695883A93531542.en
  • Фъргюсън-Лийс, Джеймс и Дейвид А. Кристи. Грабли на света. Houghton Mifflin Harcoat, 2001. ISBN 0-618-12762-3.
  • Rich, T.D., Beardmore, C.J., et al. Партньори в полет: Северноамерикански план за опазване на сухоземни птици, Корнел Лаборатория по орнитология, Итака, Ню Йорк, 2004 г.
  • Стюарт, Р. Е. „Екология на популацията на гнездещия ястреб с червени рамена“. Бюлетинът на Уилсън, 26-35, 1949.
  • Woodford, J. E .; Eloranta, C.A .; Риналди, А. "Плътност на гнездото, продуктивност и избор на местообитание на ястреби с червени рамена в съседна гора." Jнаналът ни от Raptor Research, 42 (2): 79, 2008. doi: 10.3356 / JRR-07-44.1