Интересен

Факти за дикобраз

Факти за дикобраз

Дикобразът е всеки от 58 вида големи гризащи се с гризе гризачи в семействата Erethizontidae и Hystricidae. Дикобраните от Новия свят са в семейство Erethizontidae, а старите световни дикобрави са в семейство Hystricidae. Общото име "дикобраз" идва от латинска фраза, която означава "свине на прасе".

Бързи факти: дикобраз

  • Научно наименование: Erethizontidae, Hystricidae
  • Общи имена: Дина, свиня прасе
  • Основна група животни: Бозайник
  • Размер: 25-36 инча с дължина 8-10 инча опашка
  • Тегло: 12-35 паунда
  • Продължителност на живота: До 27 години
  • Диета: Тревопасен
  • Среда на живот: Умерени и тропически зони
  • Население: Стабилна или намаляваща
  • Състояние на запазване: Най-малко притеснение за застрашени

Описание

Дикобразните имат заоблени тела, покрити с козина в нюанси на кафяво, бяло и сиво. Размерът варира в зависимост от видовете, вариращ от 25 до 36 инча, плюс опашка от 8 до 10 инча. Тежат между 12 и 25 килограма. Дикобразните от Стария свят имат шипове или дрили, групирани в клъстери, докато юрганите са прикрепени отделно за дикобразните от Новия свят. Дюлите са модифицирани косми, изработени от кератин. Въпреки че имат сравнително лошо зрение, дикобраните имат отлично обоняние.

Местообитание и разпространение

Дикобраните живеят в умерени и тропически региони в Северна и Южна Америка, Африка, Южна Европа и Азия. Дикобразните от Новия свят предпочитат местообитания с дървета, докато дивите диви животни са наземни. Местообитанията на дикобразните животни включват гори, скалисти райони, ливади и пустини.

Диета

Дикобраните са преди всичко тревопасни животни, които се хранят с листа, клонки, семена, зелени растения, корени, плодове, култури и кора. Някои видове обаче допълват диетата си с малки влечуги и насекоми. Докато те не ядат животински кости, дикобраните ги дъвчат, за да износят зъбите си и да получат минерали.

Поведение

Дикобразните са най-активни през нощта, но не е необичайно да ги видите да се нахранят през деня. Видовете от Стария свят са наземни, докато видовете от Новия свят са отлични катерачи и може да имат опашки от предварителен свят. Дикобрадите спят и раждат в ями, направени в скали, кухи трупи или под сгради.

Гризачите проявяват няколко защитни поведения. Когато са заплашени, дикобраните отглеждат дрехите си. Черно-белите кичури правят дикобрана да прилича на скункс, особено когато е тъмно. Дикобразните зъбчат зъбите си като предупредителен звук и треперят телата си, за да покажат петна. Ако тези заплахи се провалят, животното отделя остра миризма. И накрая, дикобраз тича назад или настрани в заплахата. Макар че не може да хвърли перки, бодлите в края на шиповете им помагат да се придържат при контакт и затрудняват отстраняването им. Дюлите са покрити с антимикробно средство, вероятно за защита на дикобраните от инфекция в резултат на самонараняване. Новите кичури растат, за да заменят загубените.

Размножаване и потомство

Размножаването се различава донякъде между видовете от Стария и Новия свят. Дикобразните от Стария свят са моногамни и се размножават няколко пъти в годината. Новите видове са плодородни само за 8 до 12 часа през годината. Мембрана се затваря от влагалището през останалата част от годината. През септември вагиналната мембрана се разтваря. Миризмите от женската урина и вагиналната слуз привличат мъжете. Мъжките се борят за правата на чифтосване, понякога осакатяват или бележат конкуренти. Победителят пази женската срещу други мъже и уринира върху нея, за да провери готовността й за чифтосване. Женската бяга, ухапва или размахва опашка, докато не е готова. След това тя премества опашката си по гърба, за да предпази половинката си от перушини и представя задните си части. След чифтосването мъжката напуска да търси други съдружници.

Гестацията продължава между 16 и 31 седмици, в зависимост от вида. В края на това време женските обикновено раждат едно потомство, но понякога се раждат две или три млади (наречени поркупети). Поркупетите тежат около 3% от теглото на майка им при раждането. Те се раждат с меки кичури, които се втвърдяват в рамките на няколко дни. Поркупетите узряват между 9 месеца и 2,5 години, в зависимост от вида. В дивата природа дикобрадите обикновено живеят до 15 години. Въпреки това, те могат да доживеят до 27 години, което ги прави най-дълго живелите гризачи, след голия мол плъх.

Поркупетите се раждат с гъвкави дрипи. Фариноса / Гети изображения

Състояние на запазване

Съхраняването на дикобрана варира в зависимост от видовете. Международният съюз за опазване на природата (IUCN) класифицира някои видове като "най-малко притеснителни", включително северноамериканския дикобраз (Erethizon dorsatum) и дългоопашат дикобраз (Trichys fasciculata). Филипинският дикобраз (Hystrix pumila) е уязвима, джуджето дикобраз (Coendou speratus) е застрашен и няколко вида не са оценени поради липса на данни. Населението варира от стабилен до намаляващ брой.

Заплахи

Заплахите за оцеляване на дикобраните включват бракониерство, лов и капан, загуба на местообитания и разпокъсаност поради обезлесяване и селско стопанство, сблъсъци с превозни средства, диви кучета и пожари.

Дикобрани и хора

Дикобраните се консумират като храна, особено в Югоизточна Азия. Техните кичури и предпазителни косми се използват за изработка на декоративни дрехи и други предмети.

Източници

  • Cho, W. K .; Ankrum, J.A .; и др. "Микроструктурирани бръчки на северноамериканската дикобранова дина позволяват лесно проникване в тъканите и трудно отстраняване." Сборник на Националната академия на науките, 109 (52): 21289-94, 2012. doi: 10.1073 / pnas.1216441109
  • Емонс, Л. Erethizon dorsatum. Червеният списък на застрашените видове IUCN 2016: e.T8004A22213161. Дой: 10.2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T8004A22213161.en
  • Гуанг, Ли. "Предупредителна миризма на северноамериканския дикобраз." Списание за химическа екология, 23 (12): 2737-2754, 1997. doi: 10.1023 / a: 1022511026529
  • Розе, Лок и Дейвид Улдис. "Антибиотични свойства на дикобрана." Списание за химическа екология, 16 (3): 725-734, 1990. doi: 10.1007 / bf01016483
  • Уудс, Чарлз. Макдоналд, Д. (съст.). Енциклопедия на бозайниците, Ню Йорк: Факти по преписката. с. 686-689, 1984. ISBN 0-87196-871-1.