Интересен

Факти за нутрия (Copyu)

Факти за нутрия (Copyu)

Нутрията или койпу (Коип на миокастора) е голям, полуводен гризач. Прилича на бобър и мушмула, но нутрията има заоблена опашка, докато бобърът има опашка във формата на лопатка, а муската има сплескана опашка, подобна на панделка. Бобрите и нутриите имат задни крака, докато мускатите нямат крака. Докато веднъж отгледани за козината си, хранителните вещества се превърнаха в проблемен инвазивен вид.

Бързи факти: Нутрия

  • Научно наименование: Коип на миокастора
  • Общи имена: Nutria, copyu
  • Основна група животни: Бозайник
  • Размер: 16-24 инчово тяло; 12-18 инчова опашка
  • Тегло: 8-37 паунда
  • Продължителност на живота: 1-3 години
  • Диета: всеяден
  • Среда на живот: Роден в Южна Америка
  • Население: Намаляване
  • Състояние на запазване: Най-малко безпокойство

Описание

Нутрията изглежда като необичайно голям плъх. Има груба кафява външна козина и меко сиво под козина, която се нарича нутрия. Той се отличава от другите видове с ластични задни крака, бяла муцуна, бели мустаци и големи оранжеви резци. Нутриите от женски пол имат зърна по фланговете си, за да могат да хранят малките си във водата. Възрастните варират от 16 до 20 инча дължина на тялото, с опашки от 12 до 18 инча. Средният възрастен тежи между 8 и 16 килограма, но някои екземпляри тежат до 37 килограма.

Нутрията има бяла муцуна, бели мустаци и оранжеви зъби. Patrick_Gijsbers / Гети изображения

Местообитание и разпространение

Първоначално нутрията е била родом от умерена и субтропична Южна Америка. Ловуваше се заради храна, но преди всичко заради козината си. В края на 19 и началото на 20 век числеността е намаляла в оригиналното местообитание, а конете са донесли вида в Северна Америка, Европа, Африка и Азия. Случайно или умишлено освободените хранителни вещества бързо се адаптират към новите местообитания и разширяват обхвата им. Обхватът е ограничен от мекотата или тежестта на зимите, тъй като нутриите са податливи на замръзване на опашката, което може да доведе до смърт. Нутриите винаги живеят близо до водата. Общите местообитания включват речни брегове, езерни брегове и други сладководни влажни зони.

Диета

Една нутрия изяжда 25% от телесното си тегло в храната всеки ден. В по-голямата си част те изкопават коренища и корени на водни растения. Те допълват диетата си с малки безгръбначни животни, включително миди и охлюви.

Поведение

Нутриите са социални животни, които живеят в големи колонии. Те са отлични плувци и могат да останат потопени до пет минути. Нутриите са нощни; те се хранят през нощта и се оттеглят на нори близо до водата, за да останат хладни през деня.

Размножаване и потомство

Тъй като живеят в топъл климат, хранителните вещества могат да се възпроизвеждат целогодишно. Обикновено една женска има две или три носилки годишно. Нутриите подреждат гнездата си с тръстика и треви. Гестацията продължава 130 дни, което води до едно до 13 потомство (обикновено пет до седем). Младите се раждат с козина и отворени очи. Те кърмят от седем до осем седмици, но също така започват да ядат трева с майка си в рамките на няколко часа след раждането. Женските могат да забременеят отново в деня след раждането. Женските стават полово зрели още на 3-месечна възраст, докато мъжете узряват още на 4-месечна възраст. Само 20% от хранителните вещества преживяват първата си година, но могат да живеят три години в дивата природа и до шест години в плен.

Детските хранителни вещества се раждат с козина и отворени очи. Voren1 / Гети изображения

Състояние на запазване

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) определя състоянието на опазване на нутриите като „най-малко притеснение“. Макар почти изчезнал и защитен в родното си местообитание, видът е толкова инвазивен, че не се счита за изложен на риск. Като цяло размерът на популацията намалява поради мерките за ликвидиране. В рамките на първоначалното си местообитание видът е застрашен от деградация на местообитанията и преследване от ранчове.

Нутрии и хора

Нутриите се отглеждат за козина и месо, а понякога и като домашни любимци. Те обаче са най-известни с екологичната заплаха, която представляват извън естествения им обхват. Те изместват други видове и причиняват значителна ерозия на влажните почви. Храненето и заравянето им отваря влажните зони към наводнения, уврежда пътищата и мостовете и унищожава посевите. Тъй като се ловуват като инвазивен вид, козината им се счита за етична и по-устойчива от синтетичната козина, докато месото им става все по-популярно.

Източници

  • Bertolino, S .; Perrone, A .; ; Gola, L. "Ефективност на контрола на coypu в малки италиански влажни зони." Бюлетин на обществото за дивата природа 33: 714-720, 2005.
  • Картър, Джейкоби и Били П. Леонард: „Преглед на литературата за разпространението в световен мащаб, разпространението и усилията за премахване на Coypu (Коип на миокастора)." Бюлетин на обществото за дивата природа, Том. 30, № 1 (Пролет, 2002), с. 162-175.
  • Форд, Марк и Дж. Б. Грейс. "Ефекти на гръбначни тревопасни животни върху почвените процеси, растителната биомаса, натрупването на отпадъци и промените в почвата в крайбрежния блата." Списание за екология 86(6): 974-982, 1998.
  • Ojeda, R .; Bidau, C; Емонс, Л. Коип на миокастора. Червеният списък на застрашените видове IUCN 2016: e.T14085A121734257. Версия Errata, публикувана през 2017 г.
  • Woods, C. A .; Contreras, L .; Уилнър-Чапман, Дж .; Whidden, H.P. Видове бозайници: Коип на миокастора, Американско дружество на мамолозите, 398: 1-8, 1992.