Интересен

Факти за леопард

Факти за леопард

Леопарди (Panthera pardus) са един от петте вида от големия котешки род Panthera, група, която включва също тигри, лъвове и ягуари. Тези красиви месояди са обект на филми, легенди и народни приказки и са често срещани в плен. Има девет официални подвида леопарди, както и няколко предложени подвида. Леопардите се считат за уязвими, застрашени или критично застрашени животни в различни области от техния обхват, което включва части от Африка и Азия.

Бързи факти: леопарди

  • Научно наименование: Panthera pardus
  • Общо име (а): Леопард, pard, pardus, panther
  • Основна група животни:Бозайник
  • размер: Височина 22-22 инча, дълга 35-75 инча
  • тегло: 82-200 паунда
  • Продължителност на живота: 21-23 години
  • Диета: Месояден
  • Среда на живот:Африка и Азия
  • Запазване Статус:Застрашен или близо заплашен в зависимост от местоположението

Описание

Основният цвят на козината на леопарда е крем-жълт на корема и леко потъмнява до оранжево-кафяв на гърба. На крайниците и главата на леопарда присъства оцветяване на плътни черни петна. Тези петна образуват кръгли розетки, които в центъра са златисти или мрачни на цвят. Розетките са най-изпъкнали на гърба и фланговете на ягуара. Петната по шията, корема и крайниците на леопарда са по-малки и не образуват розетки. Опашката на леопарда има неправилни петна, които на върха на опашката се превръщат в ленти с тъмни пръстени.

Леопардите проявяват разнообразни цветови вариации и модели. Подобно на много видове котки, леопардите понякога проявяват меланизъм, генетична мутация, която кара кожата и козината на животното да съдържа големи количества от тъмния пигмент, наречен меланин. Меланистичните леопарди са известни още като черни леопарди. Някога се смяташе, че тези леопарди са отделен вид от немеланистичните леопарди. При внимателна проверка става ясно, че цветът на фоновото покритие е тъмен, но розетките и петна все още присъстват, просто са затъмнени от по-тъмния подкосъм. Леопардите, които живеят в пустинните райони, имат тенденция да са по-бледожълти на цвят от тези, които живеят в тревни площи. Леопардите, обитаващи тревни площи, са с по-дълбок златист цвят.

Леопардите имат по-къси крака, отколкото много други видове големи котки. Тялото им е дълго и имат сравнително голям череп. Леопардите са подобни на ягуарите на външен вид, но розетите им са по-малки и нямат черно петно ​​в центъра на розетата.

Пълно порасналите леопарди могат да тежат между 82 и 200 килограма. Продължителността на живота на леопард е между 12 и 17 години.

Rudi Hulshof / Гети Имидж

Местообитание и разпространение

Географският обхват на леопардите е сред най-разпространените от всички големи видове котки. Те обитават тревите и пустините от Субсахарска Африка, включително Западна, Централна, Южна и Източна Африка, както и Югоизточна Азия. Обхватът им не се припокрива с ягуарите, които са местни за Централна и Южна Америка.

Диета и поведение

Леопардите са месоядни, но диетата им е сред най-широките от всички видове котки. Леопардите се хранят предимно с големи видове плячка като копитни животни. Хранят се и с маймуни, насекоми, птици, дребни бозайници и влечуги. Диетата на леопардите варира в зависимост от тяхното местоположение. В Азия плячката им включва антилопи, хитоли, мунтяки и ибекс.

Леопардите ловуват главно през нощта и са сръчни в катеренето и често пренасят плячката си в дървета, където хранят или крият улова си за по-късна употреба. Храняйки се в дървета, леопардите избягват да бъдат смущавани от чистачи като чакали и хиени. Когато леопард улавя едра плячка, той може да ги издържи толкова дълго, колкото две седмици.

Ануп Шах / Гети изображения

Размножаване и потомство

Леопардите имат множество приятели и се размножават целогодишно; женските привличат потенциални партньори чрез отделяне на феромони. Женските раждат две до четири кубчета след гестационен период от около 96 дни и обикновено произвеждат постеля на всеки 15 до 24 месеца.

Леопардовите малки са малки (около два килограма при раждането) и прекарват първата си седмица от живота със затворени очи. Cub се научават да ходят на около 2 седмици, оставят деня на около 7 седмици и се отбиват от три месеца. Те са независими до 20-годишна възраст, въпреки че братята и сестрите могат да останат заедно няколко години, а младите леопарди често остават в района, където са родени.

Дитмар Уилън / Гети Имидж

Състояние на запазване

Леопардите са по-многобройни от всички други големи котки, но според мрежата за разнообразие на животните,

"Леопардите намаляват в части от своя географски обхват поради загуба на местообитания и разпокъсаност и лов за търговия и борба с вредители. В резултат на това леопардите са включени в" почти застрашен "в Червения списък на застрашените видове IUCN."

Полагат се усилия за защита на по-голямата част от обхвата им в Западна Африка, но броят все още намалява; пет от деветте подвида на леопард се считат за застрашени или критично застрашени:

  • Panthera pardus nimr - арабски леопард (CR критично застрашен)
  • Panthera pardus saxicolor - Персийски леопард (EN застрашен)
  • Panthera pardus melas - Левандар от Яван (CR критично застрашен)
  • Panthera pardus kotiya - Шри-ланкански леопард (EN застрашен)
  • Panthera pardus japonensis - Севернокитайски леопард (EN застрашен)
  • Panthera pardus orientalis - Амурски леопард (CR критично застрашен)

Източници

  • Бърни Д, Уилсън DE. 2001. Животно. Лондон: Дорлинг Киндърсли. стр. 624.
  • Guggisberg C. 1975. Диви котки на света. Ню Йорк: Издателска компания Taplinger.
  • Хънт, Ашли. "Panthera Pardus (Leopard)."Мрежа за многообразието на животните, animaldiversity.org/accounts/Panthera_pardus/.