Интересен

Факти на паун паяк

Факти на паун паяк

Пауновите паяци са част от класа паякообразни и са най-известни в Австралия, въпреки че един вид има в някои части на Китай. Няма пряк превод за името на рода Maratus, но видови преводи, като например Албус, което означава бяло, пряко се отнасят до техните физически качества. Мъжките паунови паяци имат живи цветове и са най-известни със своята енергия и чифтосващи танци.

Бързи факти

  • Научно наименование: Maratus
  • Общи имена: Паунов паяк, дъга паун
  • Поръчка: Araneae
  • Основна група животни: насекомо
  • Размер: Средно 0,15 инча
  • Продължителност на живота: Една година
  • Диета: Мухи, молци, крилати мравки, скакалци
  • Среда на живот: савани, тревни площи, пустини, храстови гори
  • Състояние на запазване: Не се оценява
  • Забавен факт: Пауновите паяци могат да прескачат 20 пъти повече от телесния си размер.

Описание

Мъжки паук, скачащ паяк (Maratus tasmanicus) на растение Carpobrotus. Кристиан Бел / Гети Имидж

Мъжките паунови паяци имат черно-бели задни крака с жизнено червено, оранжево, бяло, кремаво и синьо оцветяване на телата си. Това оцветяване идва от микроскопични люспи, открити над телата им. Женските нямат този цвят и имат обикновен кафяв цвят. Пауновите паяци също имат 6 до 8 очи, повечето от които са прости органи, които предават информация за движение и светло и тъмно. Двете им централни очи са много по-мощни, предават информация с фини детайли и цвят. Това е така, защото очите им имат сферични лещи и вътрешен фокусиращ механизъм с четиристепенна ретина.

Местообитание и разпространение

Тези цветни паяци се срещат в Австралия и Китай в полусухи и умерени региони. Някои живеят само в един вид местообитание, докато други заемат няколко поради силно подвижните си ловчески тенденции. Местообитанията включват пустини, дюни, савани, тревни площи и храстови гори.

Диета и поведение

Пауновите паяци не въртят паяжини; вместо това те са ежедневни ловци на малки насекоми. Диетата им се състои от мухи, молци, крилати мравки и скакалци, както и всякакви малки насекоми, които могат да уловят. Женските също могат да ядат мъже, ако не са впечатлени от танците на мъжете. Те използват удивителната си визия, за да видят плячката си от дворове и се хвърлят от дълги разстояния, за да доставят фатална захапка. Тази способност да скача на големи разстояния също помага да се избегнат хищници, които включват по-големи паяци. Те са предимно самотни същества до сезона на чифтосване, когато мъжете агресивно ухажват женските.

Пауновите паяци общуват само през сезона на чифтосване. Мъжките правят вибрации със задните си крака, които след това се взимат от сетивни системи в краката на женските. Женските отделят химически феромони от корема си, които произвеждат влачещи линии, които могат да се вземат от хеморецепторите при мъжете. Очите на паунови паяци са достатъчно мощни, за да възприемат ярките цветове на мъжките с фини детайли на дълги разстояния.

Размножаване и потомство

Морски паяков паяк (Maratus speciosus) мъжки в ухажване дисплей с видима цветна плоча. Auscape / UIG / Universal Images Group / Getty Images Plus

Сезонът на чифтосване на паунови паяци се случва през австралийската пролет от август до декември. Мъжките достигат полова зрялост по-рано от женските и започват ритуала на чифтосване, кацвайки на висока повърхност и размахвайки задните си крака. Той произвежда вибрации, когато забележи женска, за да привлече вниманието й. След като тя е обърната към него, той започва чифтосване, като разгръща плосък участък на корема си, който феновете му излизат. Той редува показването на този плосък участък и задните крака до 50 минути или докато женската не вземе решение.

Мъжките са много агресивни и могат да направят множество опити да спечелят женска. За тях е известно, че преследват бременни или отдалечени жени, както и женски от други видове. Женската може да възпира мъжки, като повдигне корема си, за да покаже незаинтересоваността си или дори като изяде мъжа. През декември бременните женски гнездят и снасят торбичките си с яйца, които съдържат стотици паяци. Тя остава с тях, след като се излюпят, докато не могат да започнат да се хранят.

Вид

Има над 40 известни вида на Maratus, повечето от които живеят в Южна Австралия и една от тях пребивава в Китай. Някои видове обикалят големи ареали, докато други са ограничени до един географски регион. Повечето видове растат до 0,19 инча, но те се различават по своите цветове и модели, което влияе на хореографията на техните танци.

Състояние на запазване

Всички видове от рода Maratus не са оценени от Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Арахнолозите твърдят, че най-голямата заплаха за тези същества е унищожаването на местообитанията при контролирани изгаряния и пожари.

Източници

  • Ото, Юрген. „Паунов паяк“. Паун паяк, //www.peacockspider.org.
  • Пандика, Мелиса. „Паунов паяк“. Клуб Сиера, 2013, //www.sierraclub.org/sierra/2013-4-july-august/critter/peacock-spider.
  • „Паунови паяци“. Buglife, //www.buglife.org.uk/bugs-and-habitats/peacock-spiders.
  • Къса, Абигейл. "Maratus". Мрежа за многообразието на животните, 2019, //animaldiversity.org/accounts/Maratus/.