Интересен

Факти за северната подигравка

Факти за северната подигравка

Северната подигравка (Mimus polyglottos) е често срещана гледка в САЩ, Централна Америка и Карибите. Общите и научни имена на птицата се отнасят до нейната имитираща способност. Научното наименование означава „мимика с много езици“.

Бързи факти: Северна подигравка

  • Научно наименование: Mimus polyglottos
  • Често срещано име: Северна подигравка
  • Основна група животни: птица
  • Размер: 8-11 инча
  • Тегло: 1.4-2.0 унции
  • Продължителност на живота: 8 години
  • Диета: всеяден
  • Среда на живот: Северна и Централна Америка; Карибски острови
  • Население: стабилен
  • Състояние на запазване: Най-малко безпокойство

Описание

Присмехулките са средни по размер птици с дълги крака и черни сметки. Те са с дължина между 8,1 и 11,0 инча, включително опашка, която е почти толкова дълга, колкото тялото, и тежат между 1,4 и 2,0 унции. Половете приличат еднакво, но мъжете са склонни да са малко по-големи от жените. Северните подиграващи птици имат сиви горни пера, бели или бледосиви подлези и крила с бяло петно. Възрастните имат златни очи. Непълнолетните са сиви с ивици по гърба, петна или ивици по гърдите и сиви очи.

Местообитание и разпространение

Размножителният обхват на северната подигравателна птица потенциално се простира от брега до брега на американско-канадската граница. Птицата е целогодишна обитател на юг в Северна Америка, Централна Америка и Карибите. Птиците, които живеят в северната част на целогодишния диапазон, често се придвижват на юг, когато времето стане студено. Присмехулникът е въведен на Хаваите през 20-те години на миналия век и е наблюдаван в югоизточна Аляска.

Северната подигравка живее от централната част на САЩ през Централна Америка. Кен Томас / публично достояние

Диета

Присмехулните птици са всеядни. Птиците се хранят с земни червеи, членестоноги, семена, плодове, от време на време и дребни гръбначни животни. Северната подигравка пие вода от речни ръбове, локви, роса или прясно подрязани дървета.

Поведение

Северните подигравателни птици показват характерно поведение при набиране на храна. Те ходят по земята или летят до храна и след това често разнасят крилете си, за да покажат белите петна. Предложените причини за поведението са да сплашат плячка или хищници. Присмехулните птици агресивно преследват домашни любимци и човешки натрапници, които те възприемат като заплаха за тяхната територия, особено когато гнездят. Северните подигравки пеят цял ​​ден, през нощта и когато има пълнолуние. Женските пеят, но по-тихо от мъжете. Мъжките имитират други животни и неодушевени предмети и могат да научат 200 песни през живота си. Присмехулните птици са високо интелигентни и могат да идентифицират отделни хора и животни.

Размножаване и потомство

Птиците могат да живеят през цялата година на една територия или могат да установят отделни територии за размножаване и зимуване. Обикновено птиците се чифтосват цял ​​живот. Размножителният сезон настъпва през пролетта и началото на лятото. Мъжките привличат приятели, като преследват женските, тичат около техните територии, пеят и летят, за да покажат крилата си. Женската снася между два и четири разплода годишно, всеки средно по четири бледосини или зелени петна на яйца. Женската инкубира яйцата, докато се излюпят, което отнема около 11 до 14 дни. Мъжкият защитава гнездото по време на инкубацията. Излюпванията са алтернативни, което означава, че са напълно зависими от родителите си по рождение. Очите им се отварят в рамките на първите шест дни от живота и те започват да напускат гнездото в рамките на 11 до 13 дни. И мъжете, и жените са полово зрели на една година. Възрастните обикновено живеят около 8 години, но за една птица в Тексас е известно, че живее 14 години, 10 месеца.

Яйцата на северните подигравки са светлосини или зелени с петна. Иън Гвин / Гети Имидж

Състояние на запазване

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) класифицира опазването на северната подигравка като "най-малко притеснение". Популацията на вида е стабилна през последните 40 години.

Заплахи

Разширяването на гамата на подигравателните птици е ограничено от зимните бури и сухото време. Птиците имат много хищници. В допълнение към естествените хищници, котките често се хвалят на яйца и нестлеи.

Северни подигравки и хора

Северната подигравка е държавната птица в Арканзас, Флорида, Мисисипи, Тенеси и Тексас. Присмехулниците лесно нападат градини. Те ще нападнат хората и домашните любимци, които възприемат като заплахи.

Източници

  • BirdLife International 2017. Mimus polyglottos. Червеният списък на застрашените видове IUCN 2017: e.T22711026A111233524. Дой: 10.2305 / IUCN.UK.2017-1.RLTS.T22711026A111233524.en
  • Levey, D.J .; Londoño, G.A .; и др. "Градските подигравки бързо се научават да идентифицират отделни хора." Сборник на Националната академия на науките, 22. 106 (22): 8959-8962, 2009. doi: 10.1073 / pnas.0811422106
  • Логан, С.А. „Възпроизводително зависима цикличност на песента при чифтосани мъжки подигравки (Mimus polyglottos)." гагарка. 100: 404-413, 1983. 
  • Мобли, Джейсън А. Птиците на света, Маршал Кавендиш. 2009. ISBN 978-0-7614-7775-4.
  • Schrand, B.E .; Stobart, C.C .; Engle, D.B .; Desjardins, R.B .; Farnsworth, G.L. "Nestling Sex Ratios в две популации на северните подигравки". Югоизточен натуралист, 2. 10 (2): 365-370, 2011. doi: 10.1656 / 058.010.0215