Интересен

Факти за снежна сова

Факти за снежна сова

Снежни сови (Скундиак Бубо) са най-тежките сови в Съединените щати. Те се отличават с поразителното си бяло оперение и екстремния си северен обхват, който включва местообитанието на тундрата в цяла Аляска, Канада и Евразия. Макар да са сравнително редки, те често се забелязват през зимата, когато ловуват в ветровито поле или дюни.

Бързи факти: Снежна сова

  • Научно наименование: Скундиак Бубо
  • Общи имена: Арктически сови, големи бели сови, бели сови, Harfangs, американски снежни сови, снежни сови, призрачни сови, тундра призраци, ookpiks, ermine сови, скандинавски нощни птици, и високопланински тундри сови
  • Основна група животни:птица
  • размер: Тяло: 20 до 28 инча; размах на крилата: 4,2 до 4,8 фута
  • тегло: 3,5-6,5 паунда
  • Продължителност на живота: 10 години
  • Диета: Месояден
  • Среда на живот:Северни Съединени щати, части от Канада; миграцията ги отвежда в части на Европа и Азия
  • Население:200,000
  • Запазване Статус:уязвим

Описание

Оперението на възрастен мъжки снежен бухал е предимно бяло с малко тъмни маркировки. Женските и младите сови имат поръсване от по-тъмни пера, които образуват петна или пръти по крилата, гърдите, горните части и задната част на главата. Тази петна предлага превъзходен камуфлаж и дава възможност на младите и женските да се съчетаят добре с летните цветове и текстури на растителността на тундрата. По време на сезона на гнездене женските често са силно замърсени от долната си страна от седене на гнездото. Снежните сови имат ярко жълти очи и черна сметка.

Вики Яурон, Вавилон и отвъд фотографията / Гети Имиджис

Местообитание и разпространение

Снежните сови варират от западните алеути в Аляска до североизточната Манитоба, северен Квебек, Лабрадор и северната част на САЩ. Те са предимно тундри, въпреки че понякога обитават и тревни площи. Те се впускат в гори само в много редки случаи, ако изобщо.

През зимата снежните сови често се движат на юг. По време на миграцията им понякога се наблюдават по крайбрежните и езерни брегове. Понякога спират на летищата, вероятно защото им предлагат широко отвореното местообитание, което предпочитат. По време на размножителния период, който снежните сови прекарват в Арктика, те гнездят на малки възходи в тундрата, където женската издълбава остъргване или плитка депресия в земята, в която да снася яйцата си.

Снежните сови разчитат на популации от плячка, които се колебаят значително във времето. В резултат на това снежните сови са номадски птици и отиват навсякъде, където има достатъчно хранителни ресурси във всеки конкретен момент. През нормалните години снежните сови остават в най-северните части на Аляска, Канада и Евразия. Но в сезоните, когато плячката не е в изобилие в северните участъци от обхвата им, снежните сови се придвижват все по-на юг.

Понякога снежните сови се преместват в райони, които са по-далеч на юг от нормалния им обхват. Например през годините от 1945 до 1946 г. снежните сови правят широко навлизане от брега на брега в южните участъци на Канада и в северните части на САЩ. Тогава през 1966 и 1967 г. снежните сови се преместват дълбоко в Тихоокеанския северозапад. Тези нахлувания съвпадат с цикличния спад в популацията на лемингите.

Диета

По време на размножителния период снежните сови оцеляват при диета, която се състои от леминги и полевки. В части от техния обхват, където липсват леминги и полевки, като Шетландските острови, снежните сови се хранят с зайци или пиленца на вълнисти птици.

Поведение

За разлика от повечето сови, снежните сови са предимно дневни птици, обикновено активни през деня, от зората до здрача. Понякога снежните сови ловуват през нощта. Важно е да запомните, че в арктическия им обхват снежните сови изживяват дългите летни дни и ловът през нощта просто не е опция, тъй като има малко или никакви часове мрак. Обратното е валидно през зимата, когато продължителността на деня се скъсява и ловът през дневните часове се намалява или елиминира, тъй като слънцето остава под хоризонта за дълги участъци от време.

Извън размножителния сезон снежните сови правят много малко вокализации. През размножителния сезон снежните сови са малко по-гласни. Мъжките правят лай Кре или Крек-Крек обади се. Женските издават силно свистене или мяукане pyee-pyee или Прек-Prek звук. Снежните сови произвеждат и ниско разположена кука, която пренася въздуха на дълги разстояния и може да се чуе на разстояние до 10 километра. Други звуци, които снежните сови издават, включват съскане, щракване на сметката и плескащ звук, за който се смята, че се създава с щракване на езика.

Размножаване и потомство

Обикновено снежните сови снасят между пет и осем яйца на съединител. Но в добрите години, когато плячка като леминги е в изобилие, те снасят до 14 яйца на съединител. Женските снежни сови снасят яйцата си с дължина 2,2 инча на интервали от два дни, така че младите да излязат от яйцето в различно време.

Бледокафявите люпилници се появяват от яйцата им приблизително с размерите на току-що излюпеното пиле. Излюпването на едно и също гнездо е от различна възраст, като някои от тях са се излюпили до две седмици. Пилетата на снежната сова тежат само около 45 грама при раждането, но те растат бързо, натрупвайки около три грама всеки ден. Те узряват в течение на две години, като в този момент тежат приблизително 4,5 килограма.

Хавиер Пива Флос / Гети Имиджис

Състояние на запазване

В Северна Америка има около 200 000 снежни сови. Въпреки усилията за опазване, тези уникални сови сега се считат за уязвим вид. Докато зоните за размножаване обикновено са далеч от човешката намеса, изменението на климата влияе върху арктическото местообитание на снежната сова; броят на тези птици намалява.

Роднини на рогата сова

Доскоро снежните сови бяха единственият член на рода Nyctea но последните молекулярни проучвания показват, че снежните сови са близки роднини на рогатите сови. В резултат на това таксономистите са преместили снежните сови към рода бубон, Други представители на рода бубон включват американските рогати сови и орелите от Стария свят. Подобно на други рогати сови, снежните сови имат кичури на ушите, но те са малки и обикновено се държат прибрани.

Източници

  • „Основни факти за снежните бухали.“Защитници на дивата природа, 10 януари 2019 г., защитници.org/snowy-owl/basic-facts.
  • "Снежна сова."Audubon, 21 март 2019 г., www.audubon.org/field-guide/bird/snowy-owl.
  • "Снежна сова."National Geographic, 24 септември 2018 г., www.nationalgeographic.com/animals/birds/s/snowy-owl/.