Интересен

Факти на сивия вълк

Факти на сивия вълк

Сивият вълк (Canis lupus) е най-големият член на Кучета (куче) семейство, с обхват, който се простира през Аляска и части от Мичиган, Уисконсин, Монтана, Айдахо, Орегон и Вайоминг. Сивите вълци споделят своето потекло с домашни кучета, койоти и диви кучета като динго. Учените смятат сивия вълк за вида, от който се е развил повечето други видове под вълк. Сивият вълк е класифициран като част от царството Анималия, орден Carnivora, семейство Canidae и подсемейство Caninae.

Бързи факти: Сиви вълци

  • Научно наименование: Canis lupus
  • Общо име (а): Сив вълк, дървен вълк, вълк
  • Основна група животни:Бозайник
  • размер: 36 до 63 инча; опашка: 13 до 20 инча
  • тегло: 40-175 паунда
  • Продължителност на живота: 8-13 години
  • Диета: Месояден
  • Среда на живот:Аляска, северен Мичиган, северен Уисконсин, западна Монтана, северен Айдахо, североизточен Орегон и областта Йелоустоун в Уайоминг
  • Население:17 000 в Съединените щати
  • Запазване Статус:Най-малко безпокойство

Описание

Сивите вълци много приличат на големи немски овчарски кучета, със заострени уши и дълги, храстовидни, с черни опашки опашки. Цветовете на вълчи козина варират от бяло до сиво до кафяво до черно; повечето имат комбинация от цветове с тен на лицето и отдолу. Северните вълци често са по-големи от южните вълци, а мъжете обикновено са по-големи от женските.

Джим Къминг / Гети изображения

Местообитание и разпространение

Сивите вълци някога са били открити в голям брой в цялото Северно полукълбо - в Европа, Азия и Северна Америка. По едно или друго време сивите вълци са варирали в почти всеки тип среда, намираща северно от екватора от пустините до тундрата, но са били ловувани до почти изчезване, където и да са били намерени. В екосистемите, които обитават, вълците са ключов вид: Те имат голямо влияние върху околната среда, въпреки ниското си изобилие. Сивите вълци упражняват контрол върху своите видове плячка, променяйки числеността и поведението на големи тревопасни животни като елен (който сега е много обилен на много места), като в крайна сметка се отразява дори на растителността. Поради тази важна роля, вълците заемат централно място в превъзпитателните проекти.

Сивият вълк е изключително адаптивен вид и е един от онези животински видове, оцелели през последната ледникова епоха. Физическите характеристики на сивия вълк му позволиха да се адаптира бързо към тежките условия на ледниковия период, а неговата хитрост и адаптация му помогнаха да оцелее в променящата се среда.

Диета

Сивите вълци обикновено обичат големи копитни животни (бозайници с копита) като сърни, лосове, лосове и карибу. Сивите вълци ядат и по-малки бозайници като зайци и бобри, както и риба, птици, гущери, змии и плодове. Вълците също са чистачи и ще изяждат месото на животни, убити от други хищници, от моторни превозни средства и т.н.

Когато вълците намерят достатъчно храна или ловуват успешно, те ядат пълнежа си. Единият вълк може да консумира до 20 килограма месо при едно хранене.

Поведение

Сивите вълци са социални животни. Обикновено живеят и ловуват в пакети от шест до 10 члена и често се разминават на дълги разстояния - до 12 мили или повече - за един ден. Обикновено няколко членове на вълчи глутници ще ловуват заедно, като си сътрудничат за преследването и свалянето на едра плячка.

Вълчовите пакети следват строга йерархия с доминиращ мъж и жена на върха. Човекът Алфа и женската обикновено са единствените два вълка в глутницата, които се размножават. Всички възрастни вълци в глутницата помагат да се грижат за малките, като им носят храна, наставляват ги и ги пазят от вреда.

Сивите вълци имат сложна система за комуникация, която включва широка гама от лаещи, хленчи, ръмжи и вой. Техният емблематичен и легендарен вой е един от начините, по които сивите вълци общуват помежду си. Самотният вълк може да вие, за да привлече вниманието на глутницата си, докато вълците в една и съща глутница могат да вият заедно, за да установят своята територия и да я декларират пред други вълчи глутници. Вият също може да е конфронтационен или може да е просто отговор на повикване на войните на други вълци наблизо.

Andyworks / Гети Имидж

Размножаване и потомство

Повечето вълци се чифтосват за живот, като се размножават веднъж годишно между януари и март (или по-рано на юг). Гестационният период е около 63 дни; вълците обикновено раждат между четири и шест кученца.

Майките-вълци раждат в ден (обикновено нора или пещера), където могат да наблюдават благосъстоянието на мънички кученца, които се раждат слепи и тежат само около един килограм. Тя ще премества малките няколко пъти през първите няколко месеца от живота им. За да изхранят младите си вълци, регенерират храната си, докато кученцата са достатъчно стари, за да могат сами да управляват месо.

Младите вълци остават с наталната си глутница, докато не навършат три години. В този момент те вземат решение дали да останат с опаковката си, или да стачкуват сами.

Enn Li Photography / Гети изображения

Състояние на запазване

Сивите вълци имат природозащитен статус на най-малкото безпокойство, което означава, че има голяма и стабилна популация. Вълците бяха успешно въведени в Националния парк Йелоустоун и части от Айдахо през 1995 г. Те естествено пресъздават части от предишния им обхват, премествайки се във Вашингтон и Орегон. През 2011 г. самотен мъжки вълк стигна до Калифорния. Сега там има резидентен пакет. В района на Големите езера сивите вълци сега процъфтяват в Минесота, Мичиган и сега Уисконсин. Едно от предизвикателствата за разширяване на популацията на сивите вълци е, че хората продължават да се страхуват от вълци, много земеделски стопани и ранчори считат сивите вълци за заплаха за добитъка, а ловците искат правителството да обяви открит сезон за сивите вълци, за да ги спре да преследват животни от дивеч, като напр. елени, лосове и лосове.

До средата на 30-те години на миналия век повечето сиви вълци в САЩ са били убити. Днес северноамериканският обхват на сивия вълк е намален до Канада и части от Аляска, Айдахо, Мичиган, Минесота, Монтана, Орегон, Юта, Вашингтон, Уисконсин и Вайоминг. Мексиканските вълци, подвид на сивия вълк, се срещат в Ню Мексико и Аризона.

Сиви вълци и хора

Вълците и хората имат дълга състезателна история. Въпреки че вълците рядко нападат хората, и вълците, и хората са хищници в горната част на хранителната верига. В резултат на това те често са в конфликт, тъй като местообитанията намаляват и вълците стават по-склонни да нападат добитък.

Отрицателните чувства към вълците са били отглеждани през вековете чрез популярната култура. Приказките като „Червената шапчица“ представляват вълците като порочни хищници; тези негативни представи много затрудняват представянето на вълците като вид, който трябва да бъде защитен.

Въпреки отрицателните взаимодействия, вълците също се разглеждат като символи на сила и икони на пустинята. Това може да е една от причините да има засилен интерес към воденето на вълци или хибриди на вълци / кучета като домашни любимци - практика, която рядко е успешна за животното или неговия стопанин.

Източници

  • Букър, Емили. "Десет интересни факта за сивите вълци."WWF, Световен фонд за дивата природа, 21 юли 2011 г., www.worldwildlife.org/blogs/good-nature-travel/posts/ten-interesting-facts-about-gray-wolves.
  • "Сив вълк."Национална федерация за дивата природа, www.nwf.org/Educational-Resources/Wildlife-Guide/Mammals/Gray-Wolf.
  • Сарторе, Джоел. „Вълк | National Geographic."Вълк | National Geographic, 7 март 2019 г., www.nationalgeographic.com/animals/mammals/g/gray-wolf/.