Отзиви

Факти за меден язовец

Факти за меден язовец

Както често срещаните, така и научните имена на медения язовец (Mellivora capensis) вижте любовта на животното към меда. Всъщност обаче не е язовец. Медните язовци са по-тясно свързани с невестулките. Другото често срещано име на медения язовец е рателът, който се отнася до тракащия звук, който съществото издава, когато е развълнувано.

Бързи факти: Меден язовец

  • Научно наименование: Mellivora capensis
  • Общи имена: Меден язовец, рател
  • Основна група животни: Бозайник
  • размер: 22-30 инча плюс опашка 4-12 инча
  • тегло: 11-35 паунда
  • Продължителност на живота: 24 години
  • Диета: Месояден
  • Среда на живот: Африка, югозападна Азия, Индия
  • население: Намаляване
  • Състояние на запазване: Най-малкото безпокойство

Описание

Медният язовец има дълго, плътно поставено тяло, плоска глава, къси крака и къса муцуна. Тялото е добре приспособено за борба, с малки очи, малки ушни хребети, нокти на краката и неправилни зъби. Медните язовци имат специална анална жлеза, която изхвърля силно ухаеща течност, използвана за маркиране на територия, възпиране на хищници и евентуално успокояване на пчелите.

Повечето медени язовци са черни с бяла лента, която върви от горната част на главата до основата на опашката. Един подвид обаче е напълно черен.

Медните язовци са най-големите невестулки (мусталиди) в Африка. Те средно с дължина от 22 до 30 инча с опашки от 4 до 12 инча. Женските са по-малки от мъжете. Мъжките тежат между 20 и 35 килограма, докато женските тежат от 11 до 22 килограма.

Местообитание и разпространение

Асортиментът на медения язовец включва Африка на юг от Сахара, Западна Азия и Индия. Той се среща от върха на Южна Африка до Южен Алжир и Мароко, Иран, Арабия, Азия до Туркменистан и Индия. Медните язовци са адаптирани към местообитания, вариращи от морското равнище до планините. Предпочитат широколистни гори и тревни площи.

Разпределение на мед язовец. Craig Pemberton, лиценз Creative Commons

Диета

Подобно на другите членове на семейство невестулки, медоносните язовци са преди всичко месоядни. Те са самотни ловци, освен през размножителния сезон, когато могат да ловуват по двойки. Обикновено медоносните язовци се хранят през деня, но те ще ловуват през нощта в близост до човешкото жилище. Докато те благоприятстват меда, ловуват насекоми, жаби, птици и техните яйца, дребни бозайници и малки влечуги. Те също ядат мърша, плодове и зеленчуци.

Поведение

Медните язовци имат малко естествени хищници. Техният размер, сила и свирепост прогонват много по-големи хищници, включително лъвове и леопарди. Тяхната кожа е до голяма степен непроницаема за зъби, жилки и петна. Достатъчно е хлабав, за да може животното да се завърти и да ухапе нападателя си, ако бъде хванато.

Медните язовци също са изключително интелигентни. Те са наблюдавани с помощта на инструменти за бягство от капани и достъп до плячка.

Размножаване и потомство

Много малко се знае за възпроизвеждането на медоносните язовци. Обикновено се размножават през май и раждат две малчета след около шест месеца гестация. Малчуганите се раждат слепи в храсталака на меден язовец. Както мъжете, така и женските копаят нори, използвайки мощните си предни нокти, въпреки че някога животните вземат гънки, направени от брадавици или аардварки.

Продължителността на живота на медения язовец в природата не е известна. В плен се знае, че живеят 24 години.

Мед язовец, който носи кученцето си. Дерек Кийтс, лиценз Creative Commons

Състояние на запазване

IUCN класифицира състоянието на опазване на медения язовец като „най-малкото притеснение“, но животните са редки в целия им обхват и размерът на популацията намалява. Медните язовци са защитени през всички части от обхвата им, но в други области са изчезнали от програми за отравяне.

Заплахи

Хората представляват най-значимата заплаха за медените язовци. Те се ловуват за буш месо и се използват в традиционната медицина, но повечето животни се убиват от пчелари и животновъди. Убиват се и от програми за контрол, предназначени за насочване към други видове. Проучване от 2002 г. установи, че повредите от пчелни кошери могат да бъдат елиминирани само чрез поставяне на кошери на метър от земята, което потенциално намалява конфликта с пчеларите.

Мед язовци и хора

Медените язовци не са агресивни, освен ако не са провокирани, но е имало случаи на атаки срещу деца. Има документирани случаи на медоносни язовци, които копаят и се хранят с човешки трупове. Животните са резервоари на някои заболявания, които могат да засегнат хората, включително бяс.

Източници

  • Do Linh San, E., Begg, C., Begg, K. & Abramov, A.V. "Mellivora capensis". Червеният списък на застрашените видове IUCN, IUCN: e.T41629A4521010. 2016. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41629A45210107.en
  • Грей, J.E. „Ревизия на родовете и видовете Mustelidae, съдържащи се в Британския музей“. Proceedings of the Zoological Society of London: 100-154, 1865. doi: 10.1111 / j.1469-7998.1865.tb02315.x
  • Кингдън, Джонатан. Източноафрикански бозайници, том 3: Атлас на еволюцията в Африка, University of Chicago Press, 1989. ISBN 978-0-226-43721-7.
  • Vanderhaar, Jane M .; Hwang, Yeen Ten. "Mellivora capensis." Видове бозайници (721): 1-8, 2003.
  • Wozencraft, W.C. „Поръчай карнивора“. В Wilson, D.E .; Reeder, D.M (ред.). Видове бозайници по света: таксономична и географска справка (3-то изд.). Johns Hopkins University Press. стр. 612, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.